Historia i dzień obecny Festiwali rockowych w Jarocinie
Grupowicz Gaduła
Pan red. Piotr Kaczkowski ogłosił wreszcie skład swojego bloku na J2007.
Oto komunikat oficjalny:
MINIMAX W JAROCINIE
Trzeci dzień Festiwalu rozpocznie się kilkogodzinnym blokiem: Minimax Jarocin Pl. Gospodarzem będzie niezwykła osobowość polskiego radia - Piotr Kaczkowski.
Prezenter radiowej Trójki przedstawi zespoły, które zadebiutowały na płytach "Minimax pl": Jacek Kulesza Trio /Jacek Kulesza jest gitarzystą znanych i wielokrotnie nagradzanych w Polsce i za granicą zespołów Homosapiens oraz Von Zeit. Skład: Jacek Kulesza, Waliza, Tamburyn/, Les Bigos /Zespol powstal na poczatku 1998 roku w Trójmieście. Świetne, nowoczesne granie, podlane elektronicznym sosem i bardzo dobra wokalistka./, Londyn /lubelski zespół rockowy, powstały w 2002 roku, wywodzący się z tamtejszego środowiska akademickiego. Cechuje ich zwięzłość i czytelność muzycznego przekazu grupy, czyli melodyjnych kawałków opartych na czystym dźwięku gitary /, GandahaR /Lider i wokalista zespołu - Juliusz Kamil Kuźnik - utworzył GandahaR w 1993 roku w Zabrzu. Przez 14 lat działalności wypracował brzmienie będące połączeniem rocka, ballady i muzyki spod znaku "unplugged" - głównie przez instrumentarium: gitary akustyczne, kontrabas, fortepian, skrzypce, obój./ Sandaless /Sandaless wkroczył właśnie w dziesiąty rok istnienia. Powstał w Ełku i tam funkcjonuje do dzisiaj. Mają na koncie wiele koncertów w Polsce i za granicą (Rosja, Niemcy), uczestniczyli w największych krajowych festiwalach/, The Car Is On Fire /Pionierzy nowego rocka w naszym kraju. Ich ostatni album "Lakes & Fames: przez wielu uznany został za najlepszą polską płytę 2006 r./ oraz Kombajn do zbierania kur po wioskach /Grupa powstała w 2001 roku. W styczniu 2005 zaprezentowała swój debiutancki album "Ósme piętro". Rok później ujrzał swiatło dzienne ich najlepsza płyta "Lewa Strona literki M"/
Świetnie :/ Może jednak Pan Kaczkowski powróci nieco do jarocińskiej tradycji, robiąc koncert pod jakimś hasłem ? Proponuję "MUZYKA DLA NIKOGO".
Grupowicz Gaduła
Piki napisał:
Świetnie :/ Może jednak Pan Kaczkowski powróci nieco do jarocińskiej tradycji, robiąc koncert pod jakimś hasłem ? Proponuję "MUZYKA DLA NIKOGO".
No ok. Ale znasz te zespoly? Sa jakies kiepskie?
Jarocin-Festiwal napisał:
Piki napisał:
Nie o to chodzi, czy są kiepskie czy nie, tylko czy tu pasują.
Grupowicz Gaduła
Piki napisał:
Piki napisał:
Nie o to chodzi, czy są kiepskie czy nie, tylko czy tu pasują.
Rozumiem. To dlaczego wg Ciebie nie pasują? zdrowko2
ja z tego skladu slyszalem tylko kombajn.
nie powalili mnie przyznam.
i napewno to nie jest to co chcialbym uslyszec na festiwalu
dla mnie i wyrazam tu swoja prywatna opinie to zwkla popkultura tylko na poczatku kariery
Piki napisał:
No ok. Ale znasz te zespoly? Sa jakies kiepskie?Nie o to chodzi, czy są kiepskie czy nie, tylko czy tu pasują.
Rozumiem. To dlaczego wg Ciebie nie pasują? zdrowko2
Napiszę tak: Gdybym to ja miał okazję zrobić swój dzień w Jarocinie, zaprosiłbym zespoły, które pasują do przyjeżdżającej tam publiki.
Pan Kaczkowski próbuje zrobić na odwrót.
Grupowicz Gaduła
Piki napisał:
Piki napisał:
Nie o to chodzi, czy są kiepskie czy nie, tylko czy tu pasują.Rozumiem. To dlaczego wg Ciebie nie pasują? zdrowko2
Napiszę tak: Gdybym to ja miał okazję zrobić swój dzień w Jarocinie, zaprosiłbym zespoły, które pasują do przyjeżdżającej tam publiki.
Pan Kaczkowski próbuje zrobić na odwrót.
Zgoda. Ale podobna sytuacja była już w Jarocinie. W 1980 i 1981 większość stanowiły "hipy". Dopiero po wpuszczeniu punkowych i nowofalowych grup przyjechała publiczność punkowa. re: przegroda 1983.