Historia i dzie obecny Festiwali rockowych w Jarocinie
Grupowicz Gadua
Pamiêtacie co ¶piewali¶cie w Jarocinie i po przyje¼dzie? Pamiêtacie co grali¶cie z zespo³em na próbach?
1. Wszyscy pokutujemy - Sedes
2. Na jednym wózku do pieca - Fort BS
3. Go³±beczek - Piersi
4. I nikomu nie wolno - Kobranocka
5. Jeszcze miliard na zbrojenia, jeszcze jeden gwó¼d¼ do trumny - Fort BS
6. Oto wasz program - Made In Poland
7. Zapa³ka - New
Co jeszcze?
Gość
Pod pojêciem Hity Jarocina rozumiem raczej kawa³ki, które stawa³y siê na danym jarocinie hymnem
np. w 1983 by³o to "Wszyscy Pokutujemy" Sedesu a w 1984 "Ja My¶lê" Made In Poland
Grupowicz Gadua
Piki napisał:
Pod pojêciem Hity Jarocina rozumiem raczej kawa³ki, które stawa³y siê na danym jarocinie hymnem
Dok³adnie to mia³em na my¶li. :-)
Grzegorz
Grupowicz Gadua
Zbombarowana Laleczka: Syneczku
Gość
A ja mam tak± listê z 1984:
1. Nowomowa - Teleekran
2. Prowokacja - Matki zbrodniarki
3. Siekiera - Idzie wojna
4. Made In Poland - Program (bardzo aktualny nawet teraz)
5. Madame - Najwiêksza orkiestra ¶wiata
6. Idee Fixe - Luka w g³owie
7. Rendez Vous - Przez auta szybê
8. Variete - Canto Vivace
9. Roxa - A ona tañczy
10.Fort BS - Wszyscy jedziemy na jednym wózku
Grupowicz Bardzo Aktywny
kukupunk[url=http://www.youtube.com/watch?v=-XagVXbaUb8 napisał:
siekiera "misiowie puszysci"[/url]
To chyba nie by³ hit Jarocina skoro Siekiera zosta³a wtedy wygwizdana :)
Grupowicz Gadua
Piki napisał:
kukupunk[url=http://www.youtube.com/watch?v=-XagVXbaUb8 napisał:
siekiera "misiowie puszysci"[/url]
To chyba nie by³ hit Jarocina skoro Siekiera zosta³a wtedy wygwizdana :)
Pamiêtasz szczególy moze?
Od razu zaznaczam ¿e nie by³em na tym koncercie osobi¶cie i wiem o sprawie ze ¼róde³ pisanych
Sprawa mia³a siê tak, ¿e dziêki Jarocinowi 84, Siekiera zdoby³a s³awê i cieszy³a siê du¿± estym± w¶ród ortodoks-punx
Koncert w Jarocinie 85, by³ pierwszym (po transformacji z punka na zimn± falê) oprócz festiwalu w Opolu, koncertem dla tak du¿ej publiki - z tym, ¿e do Opola punx raczej nie pojechali wiêc nie ka¿dy wiedzia³, ¿e kapela tak radykalnie zmieni³a siê
No i, gdy Siekiera przyjecha³a do Jarocina to punks chcieli powtórki z 84 roku a zamiast tego us³uszeli jakie¶ klawisze i wogóle takie h... wie co
Generalnie, wtedy punks, delikatnie mówi±c, nie przepadali za tego typu zespo³ami - ju¿ rok wcze¶niej polecia³y butelki w Ayê RL a Madame zosta³o obrzucane workami z piachem i wyzwane od peda³ów itp.
Tak wiêc punks uznali, ¿e Siekiera zdradzi³a i wygwizdali ich
Do tego, koncert by³ bardzo pó¼no w nocy i mieszkañcy siê skar¿yli na ha³as - Walter Che³stowski zosta³ zmuszony przerwaæ koncert Siekiery po czwartym utworze
Z tego koncertu zachowa³o siê nagranie - s³ychaæ gwizdy i koñcow± gadkê - pro¶by kapeli o kontynuowanie koncertu i odmowê Waltera
Co ciekawe, Siekiera zagra³a tam ma³o znany utwór NA PRZE£AJ - szcz±tki tego utworu znalaz³y siê w utworze Ludzie Wschodu
Ostatnio edytowany przez Piki (2006-08-12 19:15:03)
Grupowicz Bardzo Aktywny
hehh ogolnie to bardzo duzo kapel zostalo w jarocinie wygwizdane itd. niektore zostaly nawet obrzucane wyjatkowo niesmacznymi maslankami:) ale to nie znaczy ze niektore kawalki nie "poprzyczepialy" sie do ludzi i nie staly jak wy to nazywacie "hitami"
Gość
"To my" Proletaryat
"A ja ¿yjê" Defekt Muzgó
Gość
witam
wy tu czesciowo podajecie rzeczy, ktore hitami staly sie raczej PO jarocinie, niz w trakcie
no i nieobiektywne to jest - dlatego ja obiektywnie (bo nie lubie wiêkszoci tych kawalkow i zespolow) ;> dodam:
- kawalek Armia Czerwona - cienkiego zwyciezcy 1988 bodaj roku - Detonator BN
- Zielone Zabki - "kultura tu podobno jest "
- wczesniej - chyba '86 jeszcze Kat i kawa³ek o taborach , no i chyba Po Prostu z kawa³kiem "Mam syfiasty g³os nie u miem ¶piewaæ" - '86
i jeszcze, o muuuuuj borze , jak ja tego nienawidze ;>, tragiczny The Bill z kawalkiem discopolowego textu "Mamusiu ja nie chcê i¶æ do wojska" , czy jakos tak
najwiekszym hiciorem byl jednak Sedes i nic go ju¿ nigdy nie przebije
pozdrawiam
p.
Nowy Grupowicz
najznamienitszym IMHO utworem punkowym wszechczasów jest kawa³ek "Nie chcê jeszcze umieraæ " WC
trudno go nazwaæ hitem , bo to nie nasza terminologia , raczej hymnem ortodox'ów lat 80-tych
Gość
Ogród Wyobra¿ni, laureat Jarocina 81" wbi³ siê kawa³kiem L.S.D. - refren lecia³ tak ... wiêc chod¿ za mn± id¼ a ja podaruje Ci , Lepszy Spokojny Dzieñ a Ty przyjmiesz go .
Z Jarocina ten kawa³ek przeniós³ siê na zlot do Zbiczna i tam by³ dopiero doceniony.
pzdr. Klaudiusz
Nowy Grupowicz
passenger napisał:
- wczesniej - chyba '86 jeszcze Kat i kawa³ek o taborach ,
Taaa, 'Ostatni Tabor' wymiata :rock: Nie by³am na tym Jarocinie (bo mnie wtedy jeszcze nie by³o na ¶wiecie :D ), ale s³ysza³am, ¿e Kaci tym kawa³kiem to nie¼le dali popaliæ :) ( http://www.youtube.com/watch?v=q45BAOfIeX0 )
Pozdrawiam