Historia i dzień obecny Festiwali rockowych w Jarocinie
Grupowicz Gaduła
Pamiętacie co śpiewaliście w Jarocinie i po przyjeździe? Pamiętacie co graliście z zespołem na próbach?
1. Wszyscy pokutujemy - Sedes
2. Na jednym wózku do pieca - Fort BS
3. Gołąbeczek - Piersi
4. I nikomu nie wolno - Kobranocka
5. Jeszcze miliard na zbrojenia, jeszcze jeden gwóźdź do trumny - Fort BS
6. Oto wasz program - Made In Poland
7. Zapałka - New
Co jeszcze?
Gość
Pod pojęciem Hity Jarocina rozumiem raczej kawałki, które stawały się na danym jarocinie hymnem
np. w 1983 było to "Wszyscy Pokutujemy" Sedesu a w 1984 "Ja Myślę" Made In Poland
Grupowicz Gaduła
Piki napisał:
Pod pojęciem Hity Jarocina rozumiem raczej kawałki, które stawały się na danym jarocinie hymnem
Dokładnie to miałem na myśli. :-)
Grzegorz
Grupowicz Gaduła
Zbombarowana Laleczka: Syneczku
Gość
A ja mam taką listę z 1984:
1. Nowomowa - Teleekran
2. Prowokacja - Matki zbrodniarki
3. Siekiera - Idzie wojna
4. Made In Poland - Program (bardzo aktualny nawet teraz)
5. Madame - Największa orkiestra świata
6. Idee Fixe - Luka w głowie
7. Rendez Vous - Przez auta szybę
8. Variete - Canto Vivace
9. Roxa - A ona tańczy
10.Fort BS - Wszyscy jedziemy na jednym wózku
Grupowicz Bardzo Aktywny
kukupunk[url=http://www.youtube.com/watch?v=-XagVXbaUb8 napisał:
siekiera "misiowie puszysci"[/url]
To chyba nie był hit Jarocina skoro Siekiera została wtedy wygwizdana :)
Grupowicz Gaduła
Piki napisał:
kukupunk[url=http://www.youtube.com/watch?v=-XagVXbaUb8 napisał:
siekiera "misiowie puszysci"[/url]
To chyba nie był hit Jarocina skoro Siekiera została wtedy wygwizdana :)
Pamiętasz szczególy moze?
Od razu zaznaczam że nie byłem na tym koncercie osobiście i wiem o sprawie ze źródeł pisanych
Sprawa miała się tak, że dzięki Jarocinowi 84, Siekiera zdobyła sławę i cieszyła się dużą estymą wśród ortodoks-punx
Koncert w Jarocinie 85, był pierwszym (po transformacji z punka na zimną falę) oprócz festiwalu w Opolu, koncertem dla tak dużej publiki - z tym, że do Opola punx raczej nie pojechali więc nie każdy wiedział, że kapela tak radykalnie zmieniła się
No i, gdy Siekiera przyjechała do Jarocina to punks chcieli powtórki z 84 roku a zamiast tego usłuszeli jakieś klawisze i wogóle takie h... wie co
Generalnie, wtedy punks, delikatnie mówiąc, nie przepadali za tego typu zespołami - już rok wcześniej poleciały butelki w Ayę RL a Madame zostało obrzucane workami z piachem i wyzwane od pedałów itp.
Tak więc punks uznali, że Siekiera zdradziła i wygwizdali ich
Do tego, koncert był bardzo późno w nocy i mieszkańcy się skarżyli na hałas - Walter Chełstowski został zmuszony przerwać koncert Siekiery po czwartym utworze
Z tego koncertu zachowało się nagranie - słychać gwizdy i końcową gadkę - prośby kapeli o kontynuowanie koncertu i odmowę Waltera
Co ciekawe, Siekiera zagrała tam mało znany utwór NA PRZEŁAJ - szczątki tego utworu znalazły się w utworze Ludzie Wschodu
Ostatnio edytowany przez Piki (2006-08-12 19:15:03)
Grupowicz Bardzo Aktywny
hehh ogolnie to bardzo duzo kapel zostalo w jarocinie wygwizdane itd. niektore zostaly nawet obrzucane wyjatkowo niesmacznymi maslankami:) ale to nie znaczy ze niektore kawalki nie "poprzyczepialy" sie do ludzi i nie staly jak wy to nazywacie "hitami"
Gość
"To my" Proletaryat
"A ja żyję" Defekt Muzgó
Gość
witam
wy tu czesciowo podajecie rzeczy, ktore hitami staly sie raczej PO jarocinie, niz w trakcie
no i nieobiektywne to jest - dlatego ja obiektywnie (bo nie lubie większoci tych kawalkow i zespolow) ;> dodam:
- kawalek Armia Czerwona - cienkiego zwyciezcy 1988 bodaj roku - Detonator BN
- Zielone Zabki - "kultura tu podobno jest "
- wczesniej - chyba '86 jeszcze Kat i kawałek o taborach , no i chyba Po Prostu z kawałkiem "Mam syfiasty głos nie u miem śpiewać" - '86
i jeszcze, o muuuuuj borze , jak ja tego nienawidze ;>, tragiczny The Bill z kawalkiem discopolowego textu "Mamusiu ja nie chcę iść do wojska" , czy jakos tak
najwiekszym hiciorem byl jednak Sedes i nic go już nigdy nie przebije
pozdrawiam
p.
Nowy Grupowicz
najznamienitszym IMHO utworem punkowym wszechczasów jest kawałek "Nie chcę jeszcze umierać " WC
trudno go nazwać hitem , bo to nie nasza terminologia , raczej hymnem ortodox'ów lat 80-tych
Gość
Ogród Wyobrażni, laureat Jarocina 81" wbił się kawałkiem L.S.D. - refren leciał tak ... więc chodż za mną idź a ja podaruje Ci , Lepszy Spokojny Dzień a Ty przyjmiesz go .
Z Jarocina ten kawałek przeniósł się na zlot do Zbiczna i tam był dopiero doceniony.
pzdr. Klaudiusz
Nowy Grupowicz
passenger napisał:
- wczesniej - chyba '86 jeszcze Kat i kawałek o taborach ,
Taaa, 'Ostatni Tabor' wymiata :rock: Nie byłam na tym Jarocinie (bo mnie wtedy jeszcze nie było na świecie :D ), ale słyszałam, że Kaci tym kawałkiem to nieźle dali popalić :) ( http://www.youtube.com/watch?v=q45BAOfIeX0 )
Pozdrawiam