Historia i dzień obecny Festiwali rockowych w Jarocinie
gornek napisał:
hmm szczerze pamietam dobrze stare festiwale wkoncu mieszkam w Jarocinie i tego nie da sie powtorzyc ..wtedy byly inne czasy inny rzad...
Święte słowa. Polska nie była krajem niepodległym. "Rząd" "rządził" wg tego co mu zlecono z zagranicy. Były kartki na papierosy, wódkę i buty... Jak ktoś się w Jarocinie stawiał to grożono mu 48-ma godzinami... ewentualnie wywożono do pobliskiego lasu... Tego nie da się powtórzyć... :madrala:
Nowy Grupowicz
bylo inaczej dla niektorych gorzej dla innych lepiej..ale jedno jest pewne atmosfery jaka panowala w tamtych latach nie da sie powtorzyc...komuna jednak robila swoje...dostarczala darmowej adrenaliny ... zwiazanej z aresztowaniami dlugimi kolejkami hehe ...szkoda ze takie czasy minely...ale moze da sie choc w czesci zreaktywowac to co bylo ;]
Nowy Grupowicz
na wstepir jestem ona ;] reaktywowac bym chciala atmosfere jaka wtedy panowala ..a nie arestszowania choc moze i teraz czesciej to robia za byle co... ;]
no to super kolejki aresztowania moze w tamtym roku nie bylo super ale wole posluchac muzyki niz posiedziec na dolku serio :) gornek sa tacy wariaci co to jezdza na festiwal tylko po to zeby sie bawic na koncertach zamiast biegac z policja do okola miasta
Piki napisał:
gornek napisał:
..a nie arestszowania choc moze i teraz czesciej to robia za byle co... ;]
Greg, uświadom koleżankę :)
Znaczy mam powiedzieć to samo co Kukizowi? Oglądaj mniej WSI24 - tzn. TVN24? :D
Myślę, że ładnie pisze Kataryna w swoim blogu. Szczególnie początek jest uświadamiający :-)
:peace:
Skywalker napisał:
Piki napisał:
gornek napisał:
..a nie arestszowania choc moze i teraz czesciej to robia za byle co... ;]
Greg, uświadom koleżankę :)
Znaczy mam powiedzieć to samo co Kukizowi? Oglądaj mniej WSI24 - tzn. TVN24? :D
Myślę, że ładnie pisze Kataryna w swoim blogu. Szczególnie początek jest uświadamiający :-)
:peace:
Raczej mi chodziło o to, że w "tamtych" czasach młodzież "alternatywna" miała dużo więcej kontaktów bezpośrednich z MO tp.
Piki napisał:
Skywalker napisał:
Piki napisał:
Greg, uświadom koleżankę :)Znaczy mam powiedzieć to samo co Kukizowi? Oglądaj mniej WSI24 - tzn. TVN24? :D
:peace:Raczej mi chodziło o to, że w "tamtych" czasach młodzież "alternatywna" miała dużo więcej kontaktów bezpośrednich z MO tp.
O czym młodzież dzisiejsza może się dowiedzieć z Internetu jedynie lub od starszych kolegów/żanek ;-) O to mi chodziło kierując do Kataryny
Z oficjalnego komunikatu (13.06.2007):
Trzeci dzień Jarocina 2007 to kwintesecja nowej formuły festiwalu. Oprócz gwiazdy z zagranicy, rewelacyjnej formacji Archive z Londynu i bloku zespołów ze składanek MinMax, zobaczymy zespoły prowadzone przez największe osobowości polskiego rocka.
kwintesecja nowej formuły festiwalu - takie sforumułowanie to delikatna nadinterpretacja.
Samo hasło Minimax nic fanom nie mówi. Większości kojarzy się z audycjami, w których puszczano muzykę Led Zeppelin, Deep Purple itp.
Bez podania kompletnego składu wykonawców nie ma sensu mówić o nowej forumule. Zaznaczyło się jedynie mocne (jak na razie) odejście od mocnej muzyki rockowej. Nic poza tym.
Natomiast promowanie Archive na gwiazdę to też lekka przesada. W UK są chyba mniej popularni niż kiedyś zespół "Therapy?", który był gwiazdą zagraniczną J2000. Umówmy się, że gdyby specjalnie dla nich nie przesunięto terminu Festiwalu - to zagraliby pewnie w sali wielkości warszawskiej Proximy lub Stodoły.
Odpowiedniki artystyczne na starych Jarocinach:
Waglewski i Maleńczuk - Soyka + Yanina, Jasiu Skrzek
Buldog i Kazik - Kult
Archive - Therapy?